MENÜ
Gál István nyugdíjas rajz-földrajz szakos tanár honlapja

Sokoldalú művész, különféle technikákkal, legyen az:
Intarzia, pasztel, olaj, linómetszet, tollrajz és még sok más.

 

Gál István nyugalmazott rajz-földrajz szakos tanár 1933. november 1.-én született Bács-Bodrog vármegyében a Baja melletti Bácsborsodon. Az elemi iskola négy osztályát szülőfalujában, majd a polgári iskola és a tanítóképző 4-4 osztályát Baján végezte. Rajz iránti szeretete és érzéke már ekkor megmutatkozott, s ez, egész eddigi életét, s pedagógusi tevékenységét meghatározta.

A tanárképző főiskolát Pécsett végezte. „ Fő ” szakja a rajz volt. Nagyon jó, mi több kiváló tanárai voltak - a tanítóképzőben ifj. Éber Sándor, akinek különösen a pasztell képei hatottak rá, a főiskolán Bayer Erzsébet és Ruisz György irányításával fejlesztette tudását, s próbált az önmaga általa elképzelt jó irányban haladni.

1983-ig a Bács-Kiskun megyei Pedagógus Képzőművész csoport tagja és rendszeres kiállítója. Nyaranként a pedagógus képzőművész telepeket látogatta, - alföldön élő és dolgozó emberként, a hegyvidéket járta ilyenkor - Pécs, Miskolc, Kőszeg, Sopron és környéke adták képei témáit. Bármerre járt az országban, vagy a határainkon kívül, a vázlatfüzet és a fényképezőgép mindig kéznél volt, hogy azután otthon, az élményeit valamilyen formában rögzítse.

Képei változatosak. A városképen, a tájképen át a csendéletig minden megtalálható, s ugyanígy a technikák terén is jellemző rá a sokoldalúság: a városképi intarziákon és olajképeken kívül a bársonyos pasztell tájképeken, csendéleteken keresztül az egyszínű linómetszetekig és tollrajzig sokféle technikát kipróbált s alkalmaz.

1967- től rendszeresen kiállított Bács-Kiskun megye városaiban, majd 1990-től Veszprém megyében.

Munkáját az igényesség, a szép kihangsúlyozása jellemzi. Az utóbbi öt évben a Gizella napok alkalmából rendezett kiállításokon munkáját három alkalommal, különdíjjal is elismerték.

Közös kiállításokon szerepelt: Baján, Kalocsán, Kecskeméten, Kiskunfélegyházán, Pécsett, Kőszegen, Miskolcon, Budapesten - Fáklya Klub, Magyar Kultúra Alapítvány Székháza, Hilton Szálló, Újpesti Galéria - a Művészetek völgyében Taliándörögdön, Debrecenben, Szolnokon, Balatonalmádiban, Hévízen,.

Önálló kiállításai: Baján, Bácsbokodon, Felsőszentivánon, Balatonfűzfőn, Veszprémben, Balatonkenesén - a Honvédelmi Minisztérium 1. sz. üdülőjében, a MATÁV üdülőben, a Hotel Marinaportban, a Faluházban - a Bp. Józsefvárosi Művelődési Központ szervezésében az Orczy-kertben, Várpalotán, Érden, Győrött, Cegléd, Szolnok, Sárvár, Pápa, Tamásiban.

 

 

 

 

 

Asztali nézet